Mordet på Soleimani

Aktuellt, Geopolitik, Rekommenderat

Jag har visserligen aldrig varit någon Trump-entusiast. Han är uppblåst, vulgär, osympatisk. Det som har varit roligt med honom är dock att han varit orädd när han tagit sig an det politiska och mediala vänsteretablissemanget. Han har inte följt den oskrivna regeln att de som står till höger ska vara apologetiska och defensiva. Han har inte respekterat motståndarnas problemformuleringsprivilegium och de hatar honom för det, intensivt.

Den insatsen har varit uppfriskande och välgörande och därför har åtminstone jag i vissa lägen kunnat bortse från att han egentligen är en rätt grotesk figur med kejsarvansinne; som hämtad ur en film, någon mörk politisk parodi. Hans uttalanden efter mordet på Quassem Soleimani och flera andra är emellertid för stötande.

Trump hävdar att Soleimani var ”världens farligaste terrorist” som hade en ”sjuk passion för att döda oskyldiga människor”. Det är alltså den högst aktade iranske officeren han uttrycker sig så om. Vidare säger han att Suleimani ”planerade” terrordåd så långt bort som London och New Delhi. Problemet för US/raels propagandister, som kallas säkerhetsexperter och -analytiker, är nämligen att det faktiskt inte verkar ha skett några spektakulära terrordåd i väst som kan ledas till Iran. Nej, man har kommit på dem i tid och förhindrat dem, ska vi förstå. Och vi litar väl på dem?

Soleimani har låtit genomföra terrorhandlingar som har destabiliserat mellanöstern de senaste 20 åren, säger Trump vidare. Det kommer alltså från presidenten för det land som i enlighet med Israels önskan gått in och slagit sönder land efter land i mellanöstern de senaste tjugo åren: Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien, med lidande, död och grymhet på en ofattbar skala som följd.

Det är inte bara magstarkt. Det är obscent.

Och han ger sig inte där, utan skryter sedan stöddigt att USA under hans ledning har krossat ISIS. Återigen häpnadsväckande fräckt, eftersom det inte minst var Soleimani, som ledde de shiitiska styrkorna (och även stödde de kurdiska) som stoppade kalifatet. USAs käraste allierade, det annars så paranoida Israel däremot var egendomligt ointresserat av denna aggressiva nya ” islamiska stat” i sitt närområde. Hur kan det komma sig? Och hade USA alls gjort något åt ISIS om inte Ryssland och Iran involverat sig?

Att avslutningsvis klumpa ihop Soleimani med dennes sunnitiska fiender ISIS och Al Bagdhadi som Trump gör är liksom ett sista utstuderat fräckt hån. Givetvis antar han också helt cyniskt att hans okunniga amerikanska väljare inte har en aning om att de inte stod på samma sida.

Trump påstår att mordet på Suleimani och flera shiitiska ledare inte är ämnat att starta, utan att förhindra krig, men den oro det här oundvikligen skapar kan mycket väl bli preludiet till ett sådant. I så fall gissningsvis under Trumps andra mandatperiod. Ett amerikanskt krig mot Iran har länge stått högst upp på israelernas önskelista.

Och de brukar få som de vill i slutändan.

Jonas de Geer