Slutdansat kring guldkalven Zlatan

Aktuellt, Rekommenderat

Zlatans staty i Malmö är utsatt för rasistiska hatbrott. Någon har sprayat ”cigani dö” på marken.

Det är dumt att spraya så, visst, men ilskan mot Zlatan i hemstaden handlar såklart inte om ”rasism”. Tro fan FF-supportrarna är förbannade och inte tycker det är kul att behöva se den där när de ska gå på match. Så kände nog många redan innan det här Hammarby-beskedet kom igår, för den delen.

Men ta det lugnt – snart nog kommer rättänkande Malmö-bor att anordna manifestationer vid statyn mot rasism och hat till stöd för stadens storhetsvansinnige son.

Några ord om Ibrahimovic. Inför fotbollsgalan för några veckor sedan skrev Jennifer Wegerup en lite bekymrad artikel i Expressen om den store Zlatans dåliga beteende där hon bl. a. skriver ”Den som anser att Zlatan är överskattad kan inget om fotboll”.

Ingen bestrider givetvis att han är en enastående fotbollsspelare och under lång tid har varit en av världens bästa. Men i Sverige, av den svenska journalistkåren så har han definitivt varit överskattad. Svenska sportmurvlar behandlar honom fortfarande som om han vore världens främste fotbollsspelare genom tiderna, och har devot svassat kring honom som en sorts halvgud, vilket han uppenbarligen själv ser sig som.
Bara att vi i två års tid fått ständiga rapporter i sportsändningarna om hur det går för Zlatan i den annars helt ointressanta amerikanska ligan säger allt: ”Zlatan har gjort mål i MLS, Zlatan hade en målchans, Zlatan gjorde en snygg hörna”.

Även om han hade varit den främste fotbollsspelaren genom tiderna (vilket faktiskt ingen anser) så har etablissemangets sanslösa vurm för honom haft andra orsaker. Zlatan har i sin verklighetsfrånvända megalomani flera gånger gått ut och gnällt att han inte får den uppskattning han tycker han förtjänar eftersom han är invandrare. I själva verket är det tvärtom, Ibrahimovic: den politiskt korrekta svenska journalistkåren har dyrkat dig på det vämjeligt devota sätt de gjort i ett par decennier just för att du är invandrare.

Titt som tätt pratas det om Zlatan som förebild för unga invandrarkillar. Det är han säkert: otacksam, arrogant, stingslig, aggressiv, med ett illa dolt ressentiment mot det svenska, väldigt intresserad av pengar.

Och alla kan inte bli fotbollsproffs.

Jonas De Geer