Putins brev till EU:s politiska ledare

Okategoriserade

I ett öppet brev till EU:s politiska ledare varnar den ryske presidenten för konsekvenserna av Ukrainas galopperande ekonomiska kris. Mot bakgrund av de europeiska ländernas stora handelsöverskott mot Ukraina skriver Putin att Ryssland börjar tröttna på att – som han anser – hålla det krisande landet under armarna utan hjälp från EU-länderna. I sitt brev refererar Putin till 2009 års gasavtal, som ledde till att Julia Tymosjenko hamnade i ukrainskt fängelse. Brevet formar sig till ett gigantiskt inkassokrav och torde komma som något av en kalldusch för Carl Bildt, Catherine Ashton och andra muntra västeuropeiska demonstranter från revolutionens glada dagar på Maidan-torget. Läs hela brevet på svenska nedan.

”Ukrainas ekonomi har dykt under de senaste månaderna. Dess industri-och byggsektor har minskat kraftigt. Budgetunderskottet stiger skarpt. Valutan är i ett ett beklagligt skick och den negativa handelsbalansen åtföljs av kapitalflykt. Ukrainas ekonomi är på väg mot konkurs, produktionsstopp och skyhög arbetslöshet.

Ryssland och EU:s medlemsstater är Ukrainas viktigaste handelspartner. Med utgångspunkt från detta kom Ryssland och EU i slutet av januari överens om att samråda för att utveckla Ukrainas ekonomi, mot bakgrund av våra och Ukrainas gemensamma intressen. Men alla försök från Rysslands sida att få igång dessa samråd har varit resultatlösa.

Istället för samråd hör vi vädjanden om sänkta kontraktspriser på rysk naturgas – priser som påstås vara av en ”politisk” karaktär. Man får intrycket av att de europeiska partnerna vill ge Ryssland skulden för konsekvenserna av Ukrainas ekonomiska kris.

Redan från första dagen av Ukrainas existens som självständig stat har Ryssland stött stabiliteten i den ukrainska ekonomin genom att förse den med naturgas till rabatterade priser. I januari 2009, tillsammans med den dåvarande premiärministern Julia Tymosjenko, undertecknades ett leveransavtal för naturgas för perioden 2009-2019. Avtalet reglerar leverans och betalning, och ger garantier för transitering av gas genom Ukrainas territorium vidare till Europa. Ryssland har fullgjort kontraktet i enlighet med både bokstaven och andan i dokumentet. Ukrainas minister för bränsle och energi på den tiden var Yury Prodan, som i dag har en liknande tjänst i den nuvarande regeringen.

Den totala volym av naturgas som levererats till Ukraina, allt enligt avtalet för perioden 2009-2014 (första kvartalet), uppgår till 147.200 miljoner kubikmeter. Här vill jag betona att avtalets prisformel inte har ändrats. Ukraina har, ända fram till augusti 2013, gjort regelbundna betalningar för naturgasen i enlighet med den formeln.

Det faktum att Ryssland, efter undertecknandet av kontraktet, beviljat Ukraina en hel rad av frivilliga privilegier och rabatter på priset för naturgas är en helt annan sak. Detta gäller rabatten som härrör från Kharkov-avtalet 2010, som tillhandahölls som förskottsbetalning för framtida leasingavgifter för närvaron av den [ryska] Svarta havsflottan efter 2017. Detta gäller också de rabatter som Ukrainas kemiföretag har fått. Detta gäller även rabatten som beviljades i december 2013 under tre månader, på grund av det kritiska läget i Ukrainas ekonomi. Räknat från 2009 är den totala summan av dessa rabatter 17 miljarder dollar. Till detta kan vi lägga till ytterligare 18 miljarder som den ukrainiska sidan har orsakat genom att inte ta leverans enligt avtalad minimikvantitet.

På detta sätt har Rysland under de senaste fyra åren subventionerat Ukrainas ekonomi med 35,4 miljarder dollar. Dessutom beviljade Ryssland Ukraina ett lån på 3 miljarder dollar i december 2013. Dessa betydande belopp syftade till att upprätthålla stabilitet och trovärdighet i den ukrainska ekonomin samt bevarandet av arbetstillfällen. Inget annat land utom Ryssland gav något sådant stöd.

Hur är det då med våra europeiska partners? I stället för att erbjuda Ukraina verkligt stöd talar man om avsiktsförklaringar – som inte backas upp av åtgärder. Däremot använder EU Ukraina som en källa till livsmedelsråvaror och metall- och mineralresurser. Samtidigt tjänar Ukrainas ekonomi som avsättningsmarknad för högförädlade produkter (maskinteknik och kemikalier) från Europa. Kombinationen har skapat ett handelsunderskott som uppgår till mer än 10 miljarder dollar. Handelsunderskottet gentemot EU uppgick till nästan två tredjedelar av landets totala underskott för 2013. Krisen i Ukrainas ekonomi påskyndas av den obalanserade handeln med EU-länderna, vilken i sin tur har en kraftigt negativ inverkan på Ukrainas förmåga att fullgöra sina skyldigheter enligt avtalet om leveranser av naturgas från Ryssland.

Gazprom har inga avsikter förutom vad som står i 2009 års avtal, ej heller planerar man att ställa några ytterligare villkor. Priset för naturgas beräknas enligt den överenskomna formeln. Men Ryssland varken kan eller bör ensidigt bära bördan av att stödja Ukrainas ekonomi med hjälp av rabatter och efterskänkta skulder, för att därmed täcka Ukrainas underskott i handeln med EU-länderna.

NAK Naftogaz Ukraine har en skuld för levererad gas som växer varje månad. I november-december 2013 var skulden 1.45 miljarder dollar; i februari 2014 ökade den med 260 miljoner och i mars med ytterligare 526 miljoner dollar. Här vill jag uppmärksamma er på det faktum att det i mars fortfarande var ett rabatterat pris som gällde, $268,50 per 1000 kubikmeter gas. Inte ens till det priset betalade Ukraina en enda dollar.

Under dessa förhållanden, i enlighet med paragraferna 5.15, 5.8 och 5.3 i avtalet, har Gazprom tvingas att fordra förskottsbetalning för gasleveranser till Ukraina. I händelse av ytterligare brott mot villkoren för betalning kommer bolaget att helt eller delvis upphöra med leveranserna. Med andra ord kommer endast den volym naturgas att levereras till Ukraina som betalats för en månad i förskott.

Detta är utan tvekan en extrem åtgärd. Vi inser risken för att Ukraina nu kommer att tappa av naturgas som passerar genom Ukrainas territorium, som är avsedd för europeiska konsumenter. Vi inser också att detta kan göra det svårt för Ukraina att samla tillräckliga gasreserver för användning under hösten och vintern. För att garantera oavbruten transitering behöver man i den närmaste framtiden pumpa in 11 500 miljoner kubikmeter gas i Ukrainas underjordiska lagringsanläggningar vilket kommer att kräva en betalning på omkring 5 miljarder dollar.

Men eftersom våra europeiska partner ensidigt har dragit sig ur de samordnade ansträngningarna för att lösa krisen i Ukraina, till och med från allt samråd med den ryska sidan, har Ryssland inget alternativ.

Det finns bara en väg ut ur den aktuella situationen. Konsultationer på ministernivå måste hållas utan dröjsmål, med syftet att samordna åtgärder för att stabilisera Ukrainas ekonomi och säkerställa leverans och transitering av rysk naturgas i enlighet med avtalsvillkoren. Det finns ingen tid att förlora för att börja samordna konkreta åtgärder. Det är för att nå detta mål som vi nu vädjar till våra europeiska partners.

Det är självklart att Ryssland är berett att delta i arbetet med att stabilisera och återställa Ukrainas ekonomi. Men inte på ett ensidigt sätt, utan på lika villkor med våra europeiska partners. Det är också viktigt att ta hänsyn till de faktiska investeringar, avgifter och utgifter som Ryssland ensamt axlat under så lång tid för att stödja Ukraina. Som vi ser vore endast denna infallsvinkel rättvis och balanserad, och endast detta tillvägagångssätt kan leda till framgång.”