Vikten av en stödröst

Aktuellt, Debatt, Inrikespolitik, Politik, Rekommenderat, Sverigedemokraterna

Det sprids just nu en vilseledande artikel från den SD närstående tidningen ”Nyheter Idag” där det påstås att en röst på Alternativ för Sverige (AfS) skulle kunna ”blockera en SD+M+KD-regering”. Detta är naturligtvis nys, men då det kanske inte är uppenbart för alla varför det är nys tänkte jag i korthet förklara det här.

Det första skälet är ganska självklart: en SD+M+KD-regering är en ren fantasiprodukt som inte har någon chans att realiseras efter valet. Sannolikheten för att det blir en ”mittenregering” bestående av L och C som hämtar stöd från ”vänster-” respektive ”högerblocket” i enskilda sakfrågor är oändligt mycket större och då är inte chansen för en sådan konstellation speciellt hög.

Det andra skälet till att det är ett nonsensargument är viktigare och det som gör artikeln så oerhört förrädisk. Det är inte bara så att det den säger inte är rätt, det är dessutom raka motsatsen som är sant: det är en röst på SD istället för AfS som kan riskera nya röster och mandat.

Den största delen av AfS väljare kommer nämligen från gruppen ”soffliggare” som inte ser SD som ett alternativ. Vad många glömmer att ta med i beräkningen är, att valdeltagandet vid riksdagsval i Sverige bara brukar ligga på ca 80-85%. Normalt sett är det alltså 15-20% som inte anser att det finns något alternativ värt att rösta på. Då den största delen av AfS väljare kommer från just den gruppen så genererar alltså AfS NYA röster och det är dessa NYA röster som står på spel för den Sverigevänliga rörelsen.

I dagsläget utgör dessa ca 2-3% av AfS röster och det säkraste sättet att säkerställa att de omvandlas till Sverigevänliga mandat är genom stödröster på AfS. Om alla de som står och väger mellan SD och AfS tar sitt förnuft till fånga och inser att de 2-3% NYA röster som AfS genererar kan vara avgörande för den parlamentariska situationen efter valet och därför väljer att stödrösta på AfS, så kommer saken att vara i hamn.

Kort sagt: om det står och väger med några få procent kan en stödröst på AfS få denna vågskål att väga över rejält till den Sverigevänliga rörelsens fördel, för då kommer inte bara vikten av stödrösten att räknas. Med sig kommer den dra alla NYA röster som AfS genererat.

För den som mot förmodan vill läsa den vilseledande artikeln så finner man den här: https://nyheteridag.se/siffrorna-visar-att-afs-blockerar-mojlig-majoritet-for-sd-m-och-kd-kan-avgoras-av-en-procentenhet/