Ny intervjuförfrågan från Aftonbladet

Det är dags att inse att vänsterliberal mainstreammedia behöver oss mer än vad vi behöver dem. Det politiska och mediala läget har förändrats till den grad att vi inte behöver dem överhuvudtaget.

Media, PK, Rekommenderat, Vänstern

Vi når ut alldeles utmärkt genom våra egna mediekanaler och de större, seriösa internationella medieaktörer som på regelbunden basis erbjuder oss en plattform genom rättvisa intervjuer och reportage. Det finns därför inte längre någon anledning — om det nu ens någonsin funnits det — att låta sig intervjuas av illvilliga agendajournalister från vänsterradikala medier. Här är ett aktuellt exempel på hur man kan hantera intervjuförfrågningar från ”fake news”-sajter som exempelvis Aftonbladet.

Följande korrespondens utspelade sig under de senaste dagarna:

Hej Daniel

Hanna Sistek heter jag och jag fick ditt namn från Richard Spencer, som jag intervjuade i söndags. Jag och fotograf Mattias Lundblad håller på med ett flertal artiklar om alt-högern, för Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se), ETC http://www.etc.se/, finska utrikespolitiska institutet http://www.ulkopolitiikka.fi/ och norska nätmagasinet http://agendamagasin.no/. Jag förstår att du och Henrik Palmgren är partners till Spencer, och har startat upp altright.com med honom – stämmer det? Det vore intressant att prata med dig om det, då jag skriver detta för skandinaviska medier. Skulle du ha tid och lust med en intervju över skype eller facetime den här veckan?

Tack för snabbt svar, mvh
Hanna

________

Hej Hanna,

Tack för ditt mail. Jag ställer gärna upp på en intervju. Imorgon är jag rätt så uppbokad med en annan intervju (för NY Times) samt ett radioprogram, men både torsdag och fredag den här veckan är jag än så länge tämligen flexibel.

Hälsningar,
Daniel Friberg

________

Hade du tid att prata idag, Daniel? När passar det?

Mvh

Hanna

________

Hej Hanna,

Självklart. Jag glömde dock att nämna mina villkor i mitt tidigare svar.

Jag ställer så klart gärna upp på en intervju, men i gengäld förväntar jag mig att du först låter mig göra en intervju med dig.

Anledningen är att vi just nu arbetar med ett reportage om s.k. ”falska nyheter” eller ”fake news” till vår nya mediasatsning AltRight.com, och där din uppdragsgivare Aftonbladet ju kan anses ligga i framkant, med er decennier långa tradition att producera dylika alster.

Intervjun kommer bland annat beröra Aftonbladets, och vänsterorienterade agendajournalisters, uppfinningsrikedom när det kommer till falska nyheter om invandring. Exempelvis hur ni systematiskt lyckats framställa skäggiga gubbar från Mellanöstern som ”ensamkommande barn”, samt hur ni med vitpixling av förövare fått afrikanska våldtäktsmän att framstå som svenska män. Med mera.

Vi ägnar oss bägge åt journalistisk verksamhet, och ingen av oss torde ha något att dölja, så detta känns som en rimlig och rättvis uppgörelse. Vi kan göra de bägge intervjuerna antingen via e-post, telefon eller videosamtal.

Jag ser fram emot en ömsesidigt gynnsam samverkan.

Hälsningar,
Daniel

________

Tack Daniel,

Jag uppskattar ditt erbjudande om intervju men tror att du bör välja någon annan att tala med på Aftonbladet. Det här är första gången på många år som jag gör ett jobb för dem. Jag frilansar sedan 2004 och har jobbat för över 100 olika publikationer i Skandinavien, så jag har tyvärr ingen koll på de frågor du är intresserad av.

Hoppas du fattar läget – och uppmuntrar dig att kontakta Aftonbladet direkt.

Mvh

Hanna

________

Hej igen Hanna,

Du duger gott och väl som intervjuobjekt, i egenskap av representant för den vänsterliberala svenska journalistkåren och svensk agendajournalistik i allmänhet. Av ditt politiska engagemang att döma, samt dina tidigare artiklar, passar du perfekt för vårt reportage.

Hoppas att du kan tänka dig att medverka!

Hälsningar,
Daniel

________

Jag är rädd att jag själv inte har skrivit om ämnet ”Intervjun kommer bland annat beröra Aftonbladets, och vänsterorienterade agendajournalisters, uppfinningsrikedom när det kommer till falska nyheter om invandring. Exempelvis hur ni systematiskt lyckats framställa skäggiga gubbar från Mellanöstern som ”ensamkommande barn”, samt hur ni med vitpixling av förövare fått afrikanska våldtäktsmän att framstå som svenska män. Med mera.”

Här kommer länkar till de enda stories jag har gjort om invandring hittills, vilket nu var många år sedan, då jag tillbringade fyra månader på att researcha vår då senaste stora invandrargrupp, somalierna.

Ganska långt ifrån vad du söker efter, misstänker jag.

Mvh
Hanna

________

Hej,

Det här handlar inte bara om invandringspolitik. Ett snabbt ögonkast på ditt twitterkonto och de starka vänsterpolitiska utspel du gjort där visar tydligt att du i första hand är en vänsteraktivist och i andra hand en objektiv, sanningssökande journalist. Dvs. en vänsterorienterad agendajournalist och således perfekt lämpad för vårt reportage.

Men om du absolut inte vill ställa upp på en intervju respekterar vi givetvis detta.

Hälsningar,
Daniel

________

Daniel,

Jag är inte intresserad av att delta i ert reportage. Och jag förbehåller mig rätten att själv definiera vem jag är, om du inte misstycker. Som ett tips på kommunikationsmetoder som känns inbjudande – på ämnet om att fråga någon om en intervju etc – kan jag rekommendera Marshall Rosenbergs böcker om Non Violent Communication. Nummer ett är att undvika att sätta etiketter på människor, det leder nästan aldrig till positiv respons.

Vänliga hälsningar,
Hanna

________

Hanna,

Du har givetvis rätt att definiera dig själv, men du måste också inse att du indirekt definierar dig själv genom vad du skriver på nätet. Att döma av dina uppdateringar i sociala medier förmodar jag att fler än mig får intrycket av att du är en vänsterradikal aktivist — inte minst med tanke på dina hätska och fientliga utspel mot Donald J. Trump, som numera är president för världens enda supermakt, och hans administration — snarare än en seriös, sanningssökande journalist med ett genuint intresse av att förstå och förmedla en rättvis bild av våra politiska idéer. Att du dessutom gör ditt reportage på uppdrag av den illa beryktade, vänsterradikala sajten Aftonbladet förstärker ytterligare detta intryck.

Jag förstår att det just nu finns ett stort medialt intresse för alternativhögern i synnerhet och den pågående förskjutningen åt höger inom världspolitiken i allmänhet — något vi inom AltRight.com noterat genom det faktum att vi på daglig basis kontaktas av medier från hela världen. Vi förbehåller oss därför rätten att vara selektiva när det gäller vilka medier och journalister vi samarbetar med, och har inte något behov av att synas i vänsterorienterad kvällspress för att nå ut med vårt budskap.

Mot bakgrund av allt detta, samt din ovilja att låta dig intervjuas av oss, har jag och mina övriga kollegor inget annat val än att likaledes avböja medverkan i ditt reportage.

Tack för visat intresse och ha en trevlig helg!

Hälsningar,
Daniel Friberg
Europeisk redaktör för AltRight.com