Fem smarta tips: Så hanterar du Expo

Aktuellt, Åsiktskorridoren, Metapolitik, PK, Rekommenderat, Sverigedemokraterna, Vänstern

Den senaste tiden har stiftelsen Expo varit inblandad i ett antal incidenter. Den mest uppmärksammade är förstås att deras samarbetspartners i Researchgruppen lyfts fram som de våldsbejakande vänsterextremister de är av Dagens Samhälle. Expos ansvarige utgivare Robert Aschberg har i åratal suttit i samma styrelse som åtminstone en av de utpekade ”aktivisterna,” och även medverkat vid framtagandet av deras enorma databas. Kopplingarna är förstås tätare än så, men i hopp om att slippa obekväma frågor om de här sakerna har Expo istället satt igång ett flertal oseriösa drev och uthängningar.

Det mest uppmärksammade man gjort är att läcka ett privat meddelande från Sverigedemokraternas tillförordnade ordförande Mattias Karlsson där han ber om hjälp med att kartlägga ”kretsen kring motpol.” Om det här har det redan sagts mycket, men förhoppningsvis talar Karlsson sanning när han säger att han först nu förstår vad syftet med Expo är. Syftet med Expo är nämligen att kränka och dehumanisera människor som motsätter sig massinvandringen, och absolut inte att motverka extremism och våld, eller att hjälpa SDs partiledare på traven.

En annan grupp som inte förstått Expos verksamhet var gruppen som nyligen startade ”Bildningsförbundet Forntid och Framtid”. Det de inte kände till var att människor som förekommer i Expos enorma åsiktsregister inte har rätt att organisera sig under några former överhuvudtaget, även om syftet inte är uttalat politiskt. Ganska omgående blev de uthängda på Expos hemsida, med en redovisning av olika medlemmars påstådda kopplingar till bland annat Sverigedemokraterna, Motpol och Nysvenska Rörelsen (!). Förbundet upplöstes också, och bekräftade därmed Expos rätt att bestämma vilka människor som får träffas och diskutera historia och vilka som inte får det.

För att undvika att den här typen av situationer uppstår, bör personer som hamnar i Expos skottlinje – eller av andra skäl kontaktas av dem – tillämpa följande enkla principer. Jag kan lova att ni som gör det kommer att tacka mig efteråt.

  1. Kommentera ingenting. Blir ni kontaktade av Expo, kommentera aldrig någonting överhuvudtaget. Ni har absolut ingenting att vinna på det. Det är i så fall bättre att ge dem ett spydigt svar och lägga på. Det är dessutom en sund princip att aldrig befatta sig med vänsterextrema amatörjournalister eller legitimera deras oseriösa verksamhet genom att svara på några frågor överhuvudtaget.

  2. Låt dig inte luras. Om ni själva inte (för tillfället) är måltavlan, utan snarare kontaktas i egenskap av källa, låt er inte luras av deras vänliga och inställsamma tonläge. Även om personen de vill ha information om är någon ni ogillar, finns det aldrig något som rättfärdigar att man samarbetar med Expo för att ge igen på andra Sverigevänner. Dessutom kan det straffa sig i efterhand, eftersom Expo inte drar sig en sekund för att hänga ut er korrespondens när det gynnar deras syften, vilket allvarligt kommer att skada er trovärdighet. Man behöver bara beakta det ovannämnda exemplet, där SD-ledarens vänliga kontaktförsök lades upp på Expos blogg, komplett med lismande julhälsningar och allt. Expos medarbetare får betalt för att förstöra din verksamhet, och vill gärna förstöra dig personligen också. Kom ihåg det.

  3. Bete dig som en man. Att av halvkriminella vänsterextremister beskyllas för att vara ”rasist” eller ”högerextremist” är inte det värsta som kan hända. Bildningsförbundets ordförandes uttalanden i panik om Sverigedemokrater och identitärer som ”galningar” gjorde uthängningen pinsammare och smärtsammare än den hade behövt vara. Bry dig inte om att dementera någonting. Nämn bara i korthet att du kommer att stämma dem för förtal. Kontakta sedan oss på Motpol så ska vi hjälpa dig att komma i kontakt med en kompetent jurist som kan processa mot dem.

  4. Gå på offensiven. Se till att du har en applikation på din mobiltelefon som kan spela in samtal, och aktivera inspelningen så snart det framgått att du blivit uppringd av Expo. Ifrågasätt deras verksamhet. Fråga om deras aktuella samarbete med AFA och Researchgruppen. Håll kvar dem på linjen genom att antyda att du tänker svara på deras frågor om de bara svarar på dina frågor först. Lägg sedan upp samtalet på youtube till allas nöje.

  5. Var medveten om Expos minskande relevans. Vi har nyligen genomlevt några av de absolut galnaste decennierna i Sveriges historia. En period av destruktiva samhällsexperiment och ett oproportionerligt inflytande av vänsterextremister inom media och kultur – där Expos tillfälliga status som ”objektiv expert på högerextremism” är ett av många symptom. Denna tragikomiska epok är lyckligtvis på väg mot sitt slut, och den ökande svårigheten för Expo att rekrytera kompetent – eller ens stavningskunnig – personal är ett tecken på detta. Bry dig inte om vad Expo skriver om dig – om tio år är både Expo och deras undermåliga personförföljelseartiklar blott en pinsam historisk parentes.

Kort och gott: Gör allt du kan för att försvåra Expos kartläggning och förföljelser av ”politiskt inkorrekta”. Deras mentala terror fungerar endast så länge vi väljer att medverka i deras spel och acceptera vår underordnade status som ”åsiktsbrottslingar” som har något att skämmas över.

Det är dags att sluta upp med detta och visa vilka det är som verkligen borde skämmas.