Dragos Kalajic och den hyperboreanska realismen

Okategoriserade

Den samtida konsten är ofta ointressant. Den återger inte det sköna, den kan inte inspirera, den kan ofta inte ens ”väcka tankar” kring samtida fenomen. Europas folk behöver därför andra konstnärer. Sådana finner man i hennes historia, men det finns också samtida konstnärer av värde.

En sådan var den serbiske konstnären och filosofen Dragoš Kalajic (1943-2005). Kalajic skrev bland annat för regimkritiska Pogledi, och var vän med Julius Evola, Ezra Pound, och mondogenrens skapare Jacopetti. Evola ska vid tillfälle ha sett honom i ögonen och sagt att han skulle förnya den romerska idén. Överhuvudtaget stod Kalajic nära den traditionalistiska och europeiska världsåskådningen.

Han kom att utveckla en egen form av konst kallad hyperboreansk realism, präglad av starkt symboliska målningar. Det är ofta en inblick i ett Europa som kunde ha varit (på så vis påminner det om projektet Wotan Klan).

Kalajic och hans hyperboreanska realism är väl värda en närmare bekantskap. En tonsatt samling av verk återfinner vi på Youtube här: Hyperborean Realism

DK

En kort artikel om Kalajic finner vi här: Dragos Kalajic: A Hyperborean Biography

Mer konst

Den konstintresserade Europavännen rekommenderas också vår svenske Markus Andersson, liksom de båda samlingarna Ewiges Europa och Galleria Arte Thule.