Tidningen Kulturen och Sun Tzu

Okategoriserade

Det ryktas att kulturtidskriften Tidningen Kulturen i sitt senaste nummer har med en artikel om Sun Tzu och traditionalismen, författat av en Motpolare med förkärlek för obskyrt språk.

Jag har tyvärr inte själv fått tidningen än, men enligt vanligtvis initierade källor ska det i alla fall vara så. Kulturen brukar också ha med artiklar av Sveriges egen anark Bo Cavefors (som ska ha skrivit en artikel om Heidegger i senaste numret, något man milt sagt ser fram mot att läsa), och den oefterhärmlige Nikanor Teratologen, vilket kan göra den till en synnerligen trevlig bekantskap.

Sun Tzuartikeln tar upp författaren till det klassiska verket om krigets konst som ett exempel på en traditionell vetenskap. Bland annat i synen på vetenskapens ursprung, vad makt egentligen är för något, och skillnaden mellan en kvantitativ och en kvalitativ världsbild.

De Kulturenläsare som nyligen upptäckt bloggen och vill läsa mer om asiatisk tradition rekommenderas att läsa följande äldre inlägg:

Yukio Mishima – Sea of Fertility

Alain Danielous Kama Sutra
(med länkar till fler inlägg om indisk tradition i slutet av texten)

Tankar kring den japanska traditionen

ST