Proryska separatister?

Okategoriserade

Det är intressant att se hur samordnade Sveriges medier är med resten av de västerländska medierna. Det är säkert inget nytt för motpols läsare, men det skadar inte att påminna om detta då och då. Aftonbladet skriver idag om ”pro-ryska separatister” det gör även Dagens Nyheter, Affärsvärlden, Svt.se, Expressen, The Guardian, the Independent, Jewish Telegraphic Agency, Aljazeera, Financial Times, Reuters, Washington Post och NBC News. I Le Monde kan man läsa om ”séparatistes prorusses” . Jag antar att listan skulle kunna göras betydligt längre, men det får räcka så här.

Tack vare nätet är det lätt att få överblick och se mönster. The Real News Network är inte radikala, vare sig åt vänster eller höger. Men grundarna har sett hur förljugna de vanliga medierna är och har startat ett alternativ. De är inte finansierade av banker eller av stora företag. Från dem får jag en annan bild än jag får av de gamla medierna. I de gamla medierna målas alltså en bild upp av proryska separatister i Östra Ukraina.

Nicolau N. Petro är en amerikansk professor i politik som befinner sig i Ukraina. Han menar att en majoritet i västra Ukraina stödde revolutionen medan en majoritet i östra Ukraina ser den som illegitim. I västra Ukraina uppfattas östukarinarna som sepratister, men är de det? Inte enligt professor Petro. Med undantag för Krim menar han att majoriteten i östra Ukraina snarare är federalister än separatister.

”And here I think we do have a difference of opinion region by region, although I don’t think there is strong support anywhere, except maybe in Crimea, for outright secession to Russia.”

”And in that sense I think it’s incorrect to describe the people that have been depicted in the media, in Western media as secessionists or pro-Russian. They’re really not. That’s an extreme option for them. Their first demand is actually federalism. So I think they’re most appropriately to be called Ukrainian federalists.”

På frågan om hur en federal ordning skulle kunna se ut svarar han:

”But there really is no single formula for federalism. The one thing that defines a federal structure of government is a negotiated relationship between regions and the central government and the fact that that particular relationship is then enshrined in the Constitution. And that’s why, for the federalists in the East, they are reluctant to accept the offers from Kiev of simply greater autonomy, because they’re fearful that without that autonomy being enshrined in the Constitution, it may be rescinded at some later point, because these sorts of promises of greater local authority, respect for language rights, have been made repeatedly in the past and then not been fulfilled.”